Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak yıkılmaz, esnek ve okşayıcı bir konstrüksiyonda olmalı, uz bir aromaya ve rabıtalı yanmayı sağlayacak yerıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf kılıklı ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı yüce miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler bile birgani bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en ilgi etmesi gerekilen şey haklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet haklı bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada zevk maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tam muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve içime anık bağlamak içindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro gönen bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri beyninde içilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede aslında bu gönen bileğerleri bile kimisine gereğince oldukça şayeste ve içilebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir nüfus bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir kırat bulunduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk gönen üstelikı beyninde gidip gelmeden hep aynı gönen bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğdavranışimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen bileğerleri neyi bileğdavranıştirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, kötü azalır ve içimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça kötü artar, içimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna hengâm ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimse en dobra kırat bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah molekül vasati 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen verme üzerine kurulu bu model sıcaklıktan bağımsız olmadığı için makul bir hengâm içerisinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca okkalı suhunet bileğdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen değeri elde etmek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kırat iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz yüce gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in kalıcı ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çtuzakışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile müşterek tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en dobra yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen ahiz hem gönen verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. şeb gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde yüce gönen bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir gönen değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.